Obniżenie cholesterolu i żółty ser

0

Teraz bardzo często możemy zauważyć, że dania, jakie będą serwowane w restauracjach, czy też w barach szybkiej obsługi mogą wydawać się nam smaczne, jednak nie zawsze będą one zdrowe. Wystarczy wziąć pod uwagę to, że my sami zresztą uważamy, że pizza na przykład będzie o wiele smaczniejsza, jeśli znajdzie się na niej podwójna porcja sera żółtego.

Teraz zresztą ser żółty dodaje się w zasadzie do bardzo wielu potraw, w jakich wcześniej nie był w ogóle brany pod uwagę. Ponadto lubimy sobie na śniadanie robić tosty, a z czym będą one najsmaczniejsze – oczywiście z żółtym serem, podobnie, jak hot dogi, hamburgery, chipsy, czy zapiekanki. Są to też jedne z najchętniej wybieranych przekąsek, podobnie zresztą jak kanapki, jakie można kupić na mieście, jakie, naszym zdaniem, są często lepsze od tych, jakie będziemy mogli sami sobie przygotować.

Jak obniżyć cholesterol?

Jednak znów będzie w nich ten ser, a im więcej tego produktu będziemy spożywać, tym trudniej będzie nam się zdobyć na obniżenie cholesterolu. Bardzo często żółty ser może być główną przyczyną tego, że będziemy mieć podwyższony cholesterol. Jest to bowiem produkt pochodzenia zwierzęcego, w dodatku dość tłusty. Trzeba też pamiętać o tym, że kiedy myślimy o żółtym serze, od razu przychodzą nam na myśl te wszystkie przekąski, jakie same w sobie również nie są dla nas wcale zdrowe, a do tego są potężną bombą kaloryczną.

Zatem, jeśli będziemy chcieli naprawdę obniżyć swój cholesterol, musimy odstawić spożywanie żółtego sera. Dla wielu osób taka sytuacja może być tak drastyczna, jak wówczas, gdyby mieli rzucić palenie, czy picie alkoholu. Takie porównanie nie jest wcale wyolbrzymieniem, gdyż są już ludzie, który potrafią być uzależnieni od spożywania żółtego sera, dlatego takim osobom będzie szczególnie trudno zastąpić ten produkt innym, czy też po prostu pozostawić po nim ogromną lukę w swoim jadłospisie.

Szkodliwe związki chemiczne

W dodatku, gdybyśmy chcieli spróbować zaopatrzyć się w produkty, w jakich ser żółty byłby wyczuwalny pomimo tego, że go w składzie nie będzie, również nie będzie to możliwe, gdyż takie produkty będą najczęściej zawierać związki chemiczne, szkodliwe dla naszego zdrowia.

Odpowiedz