Lecytyna – wpływ na nasz organizm

0

Dietetyka jest działem niezwykle szerokim, a co za tym idzie, przeciętny Kowalski nie będzie dokładnie wiedział, jakie składniki żywieniowe będą mu niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Wiemy już, że istnieje coś takiego jak dobry i zły cholesterol oraz co powoduje, jednak dalej niewielu ludzi ma świadomość, co to lecytyna. Tymczasem ma ona niebagatelny wpływ na działanie naszego ciała, zwłaszcza mózgu.

Czym właściwie jest lecytyna i za co odpowiada?

Ten składnik wielu roślin strączkowych jest zbudowany z dwóch składników: choliny i izynolu. Pierwszy z nich odpowiada za poprawną przemianę materii, będąc obecny w każdej komórce ciała. To on właśnie sprawia, że cholesterol HDL jest dobrze przyswajany przez nasz organizm w wątrobie.

Badania na szczurach udowodniły, że lecytyna ma pozytywny wpływ na spalanie tłuszczu. Nie bez powodów nazywa się ją lipotropowym zabójcą tłuszczu. Zapewnienie odpowiedniej ilości lecytyny w naszym ciele pozytywnie wpływa na trawienie.

Drugi składnik lecytyny, izynol, odpowiada za działanie układu nerwowego. Występuje w składzie mielinki osłaniającej nerwy, a także znajduje się w rdzeniu kręgowym oraz samym mózgu. Niedobór tego składnika skutkuje utratami pamięci, zaburzeniami na tle nerwowym oraz padaczką.

Gdzie lecytyna występuje w naturze?

Bogatymi źródłami lecytyny, poza lekarstwami, są przede wszystkim nasiona soi oraz innych strączkowców oraz zbóż pełnoziarnistych. Soja jednak dominuje pod względem ilości lecytyny w jednym ziarnku, tak więc częstokrotnie z niej wykonuje się ekstrakty do preparatów leczniczych.

Lecytyna powinna być stałym składnikiem pożywienia każdego człowieka pracującego fizycznie albo uprawiającego sporty. Jej niedobór będzie sprawiał, że będzie brakowało nam energii do działania, a żywność nie będzie w pełni prawidłowo trawiona.

Również osoby starsze będą zadowolone tym, że lecytyna poprawia działanie układu nerwowego i poprawia pamięć. Zażywanie suplementów diety z tymi składnikami jest zalecane.

Odpowiedz